Att kostymen sitter illa är ett allvarligt samhällsproblem och dåligt för ekonomin. Varför berättar jag gärna om över en öl men inte nu. Däremot ska jag avslöja hemligheten bakom hur du lyckas att köpa en kostym som sitter perfekt. Den finns inte. För att kostymen ska sitta perfekt behöver du justera den efter dina korta ben, orangutangarmar eller platta röv. Du vet precis vad jag pratar om eftersom du har samma problem varje gång du köper kläder. Lösningen stavas skräddare. Så här kommer mina tips för den perfekta kostymen:

1. Priset på kostymen

Gå ner i pris på kostymen för att lägga en slant på skräddaren. Tänk Brothers, inte Batistini.
eller
Gå upp i pris så ingår det ofta i priset att kostymen justeras efter dig. Tänk Hugo Boss och uppåt.

2. Storlek på kostymen

Köp inte för liten storlek på kostymen. (Om du inte är amerikan. Då måste du gå ner två storlekar.) Hellre lite för stor kostym – men max en storlek större. Då kan skräddaren justera kostymen.

3. Ignorera trender – en klassisk kostym vinner alltid

En kostym är en investering så titta inte så mycket på vad som är trendigt. I kronologisk ordning köp; en svart, en antracitgrå och en blå. Först efter det kan du börja sväva ut i sjuka kombinationer som pepitamönstrad dubbelknäppt i bävernylon.

Spana i stället in trender för slipsar, bröstnäsdukar, flugor och andra tillbehör: www.thetiebar.com är min favorit. Du kan också följa mig på Instagram för inspiration, där är en del mat och skryt i vägen. Bilderna ovanför är några av mina egna exempel.

4. Det är gratis att fråga en skräddare om råd

Våga fråga om hjälp. För ett par hundralappar justerar skräddaren ärmar och ben. Lite mer kostar det för att sy in kavajen. Gör du allt på en gång kan du få ett bra pris. Sist men inte minst så är det faktiskt coolt att ha en skräddare. Det är lite Barney Stinson möter Harvey Specter. Du vet känslan av att ha en ”Suit guy”.

/Trevlig fredag!