Veckans infografik behandlar rondellen. Tog du körkort före 1999 så bör du läsa detta. Mer än var tredje svensk är osäker på vilka regler som gäller. 100% av män i Mercedes är helt säkra på hur man gör men gör helt fel. Kanske var det därför svenskarna satte en trähund i varenda rondell i hela världen. För att vi inte vet hur vi ska relatera oss till dessa runda, främmande trafikfenomen. Infografiken är framtagen av Sebastian Sandell.

Rondellen för dig som kör bil ”like it’s 1999”

En rondell beskrevs förr i Sverige som en vägkorsning med en cirkelformad refug i mitten, men en rondell som skyltats som cirkulationsplats är idag i bland annat Sverige att betrakta som en cirkelformad väg kring ett nav. Det första synsättet innebar att man måste indikera planerad färdväg med blinkers när man körde in rondellen, på samma sätt som när man kör in i korsningar, och det andra att man måste ge tecken om filbyte bland annat när man tänker köra ut ur rondellen, medan tecken om planerad färdväg vid infart i rondellen rekommenderas men inte är ett krav.

Rondellen för oss som kör bil efter 1999

Enligt Trafikförordningen finns det bara tre regler:
1. Lämna företräde åt all trafik som befinner sig i cirkulationen
2. Köra motsols runt rondellen
3. Tecken vid högersväng och körfältsbyte.

Broschyren ”Att köra i cirkulationsplats” – en tidig julklapp till pappa, svärfar eller mormor?

Vägverkets broschyr: Att köra i cirkulationsplatsI den numera nerlagda myndigheten Vägverkets broschyr Att köra i cirkulationsplats återges vad Trafikförordningen föreskriver (se ovan) att lagen numera inte kräver att man ger tecken om planerad färdväg vid infart eftersom dagens rondeller kan vara stora och den informationen inte är intressant för övriga trafik. Tecken vid infart är dock rekommenderat i körkortsundervisning för att undvika missförstånd. Dock ska man aldrig fortsätta att visa tecken för vänstersväng då man högerut svänger ur rondellen.

Ladda ner årets julklapp: Att köra i cirkulationsplats
Broschyren innefattar följande anvisningar om hur man ska köra i en rondell:
  1. Ge tecken när man byter körfält eller annars flyttar sig i sidled i rondellen.
  2. Ge tecken till höger när man kör ut ur rondellen.
  3. Om man befinner sig i annat än höger körfält när man vill köra ut ur rondellen, måste man vara extra uppmärksam på fordon till höger eftersom de inte säkert ska köra ut.

Polisen Nacka förtydligar körning i rondell med infografik på Facebook

De hänvisar också till den fina broschyren Att köra i cirkulationsplats. Broschyren går att ladda ner som pdf via knappen lite längre upp på sidan.

Hur svårt kan det vara at köra i en rondell?

Här kommer ytterligare en illustration över hur snurrigt det kan vara med rondellkörning.

Så kör du rätt i rondellen
Att lära någon hur man bäst kör in och ut ur en cirkulationsplats är att bry sig. Det är att rädda liv. Du är en hjälte. Tack!

❤️❤️❤️

Trevlig fredag!
/Alexander