Årets julklapp – robotdammsugaren! De första modellerna på marknaden gav rätt kasst städresultat men marknaden har mognat, produkterna förbättrats kvalitetsmässigt och motsvarar bättre konsumenternas förväntningar och behov. Idag finns det mängder av valmöjligheter. Men jag ska avslöja  hur jag trimmade min robotdammsugare till att bli supersmart till en låg totalkostnad. Infografiken är från 2012 men visar på ett bra sätt hur man kan sätta tråkiga produktsiffror i en roligare kontext för konsumenten.

Slipper jag dammsuga om jag köper en robotdammsugare?

Nej, men du behöver inte dammsuga alls lika ofta. Däremot behöver du robotdammsuga-säkra rummet eftersom den kan fastna i sladdar, leksaker och annat som hamnat på golvet. De dyrare modellerna stänger av sig automatiskt och ”backar” sig ur problemet med anti-trasselsystem.

Varför behöver jag köpa en robotdammsugare?

Eftersom roboten kan städa länge och regelbundet håller den undan mycket smuts som skulle hamna under sängen eller soffan. Sen slipper du dammsuga under sängen. Det är najs. Åker vi bort över en helg planerar jag in fyra städpass åt min übersmarta Roomba robotdammsugare. När jag kommer hem är det skinande rent.

Blir inte barnen och husdjuren rädda för dammsugaren?

Det är en lite invänjningsperiod men det är mest nyfikenhet. Sen skadar det inte att sätta på två ögon på roboten för att förhöja husdjurskänslan.

Robotdammsugaren Robban Åkerberg

Vilka nackdelar finns det med robotdammsugaren?

  1. Ännu teknikpryl till som behöver service och kan gå i sönder.
  2. Robotdammsugare låter så pass mycket att du inte vill vara hemma när de är igång.
  3. Om du är hemma så har de en lätt skrämmande förmåga att köra in i dig hela tiden…
  4. Du måste fortfarande dammsuga.

Alexander upplägg för robotdammsugare

Här är en battle of the robots. Robban koras till vinnare och Lill-Robban får sitt smeknamn.

11820720_1619725561625096_1267454654_n

Skantic Robot Cleaner aka Lill Robban

Pris: cirka 500
Skantic robotdammsugare - prisvärd

Liten enkel dum robotdammsugare som du själv sätter på laddning. Den går efter ett av nedanstående  röreslemönster och varje gång den slår in i något byter den till vad den tror är bäst.

Städprogram

Eftersom vi har två våningar använder jag denna på ovanvåningen och främst sovrummet. Skantic robotdammsugaren slås på, dörren till sovrummet stängs och sedan får robotdammsugaren gå tills batteriet dör. Sedan måste jag leta upp den och sätta den på laddning ett par timmar.

Perfekt robotdammsugare för dig som vill testa och se om det är något för dig eller har en väldigt liten yta som ska städas. Dammsugaren har lite svårt att ta sig över något som är 1 cm som exempelvis höga trösklar. Filtret är också väldigt litet men hey uppsidan är att den kostar runt 500 kr…

iRobot Roomba 620 aka Robban

Pris: Cirka 2600
iRobot Roomba 620 - bra men ännu bättre med Thinking Cleaner

iRobot Roomba 620 är speciellt designad för att bättre rengöra mattor och golv från djurhår och andra fibrer. Vi har aldrig haft en renare matta. Perfekt för dig som har husdjur som fäller mycket. Eller barn som  smutsar ner mycket och sedan springer runt med skiten överallt. Men den har en förmåga att snurra fast hår på olika vis så den behöver rengöras en gång i månaden.

  • Filtret är fullt och behöver tömmas en gång i veckan. Det är HELT otroligt hur mycket den samlar in!
  • Roboten har en laddningsstation och hittar hem när batteriet börjar ta slut.
  • Det finns en massa andra mekaniska funktioner och det märks att det är bra kvalitet. Men…

Roomba 620 från iRobot är en instegsprodukt. Det betyder att den inte har all teknisk funktionalitet som ex. tidsinställning. Men jag som teknikbörd tyckte de mer avancerade robotdammsugarna var för korkade i förhållande till sitt pris, 7-8000 kronor.

Uppgradera robotdammsugare med Thinking Cleaner för Roomba 500/600 serien

Installera enkelt en ny hjärna med wifi till din Roomba 620 och du får en trimmad robotdammsugaren för det smarta hemmet. Tillbehöret kostar runt 99 € och kommer från Eindhoven.

Varför: Det är tyvärr rätt lätt att glömma att sätta på robotdammsugaren när man lämnar hemmet. Med Thinking Cleaner kan du ställa in robotdammsugaren på att städa när du (och din telefon) lämnar huset mellan givna klockslag (För teknikbörden: Geofence).

Robotdammsugaren i mobilen

Styr robotdammsugaren direkt från mobilen. Sett vara något min fru min fru valde att göra för att spela mig ett spratt första kvällen efter vi köpt dammsugaren. Plötsligt går den i gång tjugo gånger och spelar melodier. Jag tror roboten har gått Skynet på mig och stänger av den för att ta tag det dagen efter. Jag går upp på ovanvåningen och där ligger min fru och asgarvar åt att hon lurat mig…

Du får notifieringar i telefonen om ex. start, stopp, laddning och eventuella felmeddelanden. Dessutom ”unlockar” du ett specialläge som ”tvingar” robotdammsugaren att städa längre varje gång. Sjukt bra!

Robot dammsugaren i mobilen

Robotdammsugaren i den smarta klockan

Robban chillar i väntan på att få äta damm. Vansinnigt onödig funktion. Men kul att force-touch-starta en städning från klockan. (Oftast stoppar jag den härifrån)

alex-apple-klocka-robban

En video om Thinking Cleaner

En underbar video från företaget kickstarter-kampanj. Snubben väljer att slänga smulorna på golvet för att städa under efter sig. Vilket hektiskt liv han måste leva 🙂

Sist men inte minst så är det underbart att ha robotar i det smarta hemmet. Det är något mänskligt med att vilja ha en robotslav. Men en dag kommer de göra revolt. Det är inte mina ord utan Stephen Hawkings, Bill Gates och Elon Musks.

Trevlig fredag!