För mig är Stjärnornas krig en smutsig västernfilm som utspelar sig i en laglös galax. Det är ett otroligt äventyr i science fictionmiljö med starkt religösa inslag. En saga som har med  flera av de klassiska historierna; Den ofrivilliga hjälten. Besegrandet av monstret. Åderfödsel. Resan till det okända och tillbaka. Underdog. Hämnd. Frestelse. Kärlek. Förlorad kärlek. Det var när min fru en gång för snart nio år sedan undrade om jag kunde tänka mig att se alla filmerna i okronologisk ordning som jag förstod hon var en keeper.

Jag älskar Star Wars. En stor del till filmens framgång är karaktären Han Solo. Han spelar ”What the heck is going on guy” på ett strålande vis. En sådan roll måste till för att vi i publiken inte ska börja skratta åt Kraften, ljussablar och lustiga figurer med långa snablar. Han Solo representerar oss i publiken och våra tvivel. Han påminner oss hela tiden om ”What the heck is going on” och bidrar också som komisk ventil. Blir det för allvarligt eller på gränsen till galet då släpper manusförfattaren in lite ”What the hack is going on”. Är du med?! Se annars om filmerna så förstår du vad jag menar. Det är i alla fall ett vanligt hollywoodgrepp för att kunna snabba på processer och galenheter. I de relativt nyproducerade episoderna 1-3 är det Jar Jar Binks som fått den rollen. För publiken är det snudd på omöjligt att identifiera sig med  en digital varelse som visserligen är modig men tyvärr störig och dum. Det skapar en distans till sagan vilket gör den svårare att ta till sig. Förutom blundern med Jar Jar tycker jag och många med mig att de tidigare filmerna upplevs som mer högteknologiska än de senare. Det gör bilden ännu suddigare och gjorde filmerna själlösa. Men…

J.J Abrams kommer att få Kraften att vakna

The Force Awakens blir den sjunde delen i filmsagan Star Wars. Filmen regisseras av min absoluta favoritregissör J.J. Abrams som är mannen bakom serier som Fringe, Revolution, Lost och Person of Interest. Han är otroligt skicklig på att göra drama spännande och han vet hur man skriver bra manus och levererar twistar. För J.J vet att hemligheten ligger i förväntan, fantasi och spekulerandet i det okända. Mysteriet. Inte lösningen. Resan inte målet. Mysteriet är viktigare än kunskapen. Om du inte tror mig eller känner till J.J så ber jag dig kolla på hans TED talk, The Mystery Box. Manuset till filmen är skrivet av J.J själv tillsammans med Lawrence Kasdan som skrev manuset för både Rymdimperiet slår tillbaka och Jedins återkomst. Det låter helt fantastiskt!

Filmen utgör den första delen i en planerad uppföljartrilogi, som kronologiskt sett utspelar sig 35 år efter Jedins återkomst. Det är även den första Star Wars-filmen som produceras av Walt Disney Pictures (efter försäljningen av Lucasfilm). Lite kul är att detta är en värld som tycks glömma allt på 30 år…

Star Wars originaluppsättning och nya wild cards

I filmen medverkar en av mina favoritskådespelare Adam Driver. Om du ser på Lena Dunhams Girls så spelar han Adam – en milt sagt excentrisk kille i serien. Se Girls, fantastisk serie! Adam Driver spelar en onding i nya Star Wars filmen vilket jag tror han kommer sköta lika lysande som hans röda ljussabel. Driver har ett härligt mörker i sig.

I film får även se Max von Sydow, tillsammans med originalskådespelarna och veteranerna Harrison Ford, Carrie Fisher, Mark Hamill, Anthony Daniels ( C-3PO), Peter Mayhew (Chewbacca) och Kenny Baker (R2-D2) som alla återkommer till sina tidigare roller. Det betyder mindre green screen och mer äkta vara!

Tillbaka till den laglösa rymdvästern

Utifrån de korta trailers som släppts verkar det som J.J Abrams har hittat tillbaka till den smutsiga rymdvästern jag älskar. Bara på några minuter skapas mer känsla än episod 1-3 tillsammans. Jag tror att detta är början på en triologi som verkligen tar vid där vi slutade. Arvet efter Luke Skywalker. Prinsessan Leia och Han Solo. Och Darth Vader.

Mysteriet har börjat. Det är dags att släppa in kraften!

/Trevlig fredag

Star Wars The Force Awakens (2015)

Förslag svensk titel: Kraften vaknar?

Här är all officiella trailers. Filmen har premiär i december.

Om du nu missat första sex filmerna eller bara behöver friska upp minnet så har jag samlat ihop all a infografik du behöver om Star Wars. Alla är skapade av av designern Marc Muera.

Star Wars A Phantom Menance (1999)

Svensk titel: Det mörka hotet

Star Wars The Phantom Menace 1999

Star Wars Attack of the clones (2002)

Svensk titel: Klonerna anfaller

Star Wars Attack OF The Clones 2002

Star Wars Revenge of the Sith (2005)

Svensk titel: Mörkrets hämnd

Star Wars Revenge Of The Sith 2005

Star Wars A New Hope (1977)

Svensk titel: Nytt hopp. Tidigare känd som Stjärnornas krig.

Star Wars A New Hope 1977

The Empire strikes back (1980)

Svensk titel: Rymdimperiet slår tillbaka

Star Wars The Empire Strikes Back 1980

Return of the Jedi (1983)

Jedins återkomst

Star Wars Return Of The Jedi1983