Projektbeskrivning

När kunder som inte känner till produkten eller lösningen är det sina problem de googlar på. I min roll som webbredaktör under tre år på Nederman var min största utmaning att utveckla en webbnärvaro med ett utifrånperspektiv. Den största bidraget var att utgå från vilka problem Nedermans produkter löser och bygga upp sökmotoroptimerade sidor på 16 språk.

Webbplatsen byggdes i Sitecore 6 tillsammans med Stratiteq och inbegrep bland annat en avancerad taggningsfunktion av produkterna och en innehållsstrategi för att kunna rulla ut webben på 16 språk. Jag fick även föreläsa om lösningen på frukostseminarier för Sitecore Sverige under 2010.

Nedermans produktlösningar i Sitecore

På Nederman översiktsidor presenterades produktutbudet och de olika problem Nederman löser för kunden. Idéen var att kunden skulle se lösningen på ett problem i sitt sammanhang och förstå att Nederman säljer mer än bara produkter. Bakom layouten ligger en avancerad taggning mellan produkter, problem, lösningar och industri. Besökaren kunde navigera runt bland produkterna och problemen Nederman löser och lära sig mer. Kolla in videon på 15 sekunder som visar hur det fungerade. Nederman uppdaterade sin webbplats 2017.

Intern lansering och förankring

När Nedermans nya hemsida skulle lanseras internt på valde jag att kommunicera det genom att göra en film på ett par minuter och  publicera den på intranätet. Med en budget på noll kronor valde jag att använda verktyget Pezi för att skapa en animerad känsla. Filmen presenterar min roll på företaget, hemsidesprojektet status i allmänhet och informationsstrukturen i synnerhet. Ett förankringsarbete genomfördes med samtliga säljbolag i koncernen.

Geobaserad kontaktinformation

För att få en mer användaranpassad hemsida och öka kontaktfrekvensen från webben hade jag en idé om att hemsidan skulle leverera kontaktuppgifter till närmsta Nedermankontor beroende på var besökare befinner geografiskt. Detta genomfördes med ip-uppslag. Den geo-baserade informationen bestod av Nedermankontorets namn, landets flagga och kontaktinformation som telefonnummer och adress.
Varje besökare på Nederman.com fick  kontaktuppgifter till ett lokalt säljkontor. Fallback är Nederman International med växel som kan koppla vidare. Det hela genomfördes på ett så bra vis att Nederman valde att utveckla idén tillsatt även innefatta de länder företaget har återförsäljare. Antal kontakter och förfrågningar ökade med flera hundra procent.