För drygt ett år sedan antog jag en personlig utmaning och började jaga en dröm som jag haft sedan jag var barn. Drömmen om att få skriva en kokbok. Kokboken kom att heta En herrklubbs bekännelser och skapades tillsammans med medlemmarna i herrklubben Round Table 117 i Linköping. För varje såld kokbok gick 100 kronor till välgörenhet till barnavdelningarna på Linköpings universitetssjukhus.

Kärleken till matlagning föddes tidigt. Redan som liten pojke fick jag ofta hjälpa till i köket. Och jag hungrade efter ny kunskap, oavsett om det var köttfärssås, indiska köttbullar eller fondue som stod på menyn. Jag studerade flitigt bilderna i mina föräldras kokböcker. Passionen för att laga mat resulterade i att jag fem år gammal önskade mig en ”lagbok” i julklapp. Min kloka mor försökte, troligtvis med ett leende på läpparna, förklara skillnaden på en ”lagbok” och en kokbok. Men femåriga Alexander förstod nog inte så mycket av det. Det är troligen därför jag har svårt att följa recept och att jag gifte mig med en jurist.

Kokboken En herrklubbs bekännelser gick i tryck i november 2015 och sålde slut innan den var färdigtryckt. Projektet är sprunget ur tre saker. Kärlek till mat, vänskap mellan män och omtanke till omgivningen. En herrklubbs bekännelser är en önskan om att göra något gott. För varje såld kokbok gick 100 kronor till utsatta barn i Linköping. Strax över trehundra exemplar landade i sammanlagt 76 städer över hela landet. Projektet genererade 30 000 kronor till välgörenhet som vi sedan sänkte till barnavdelningarna på Linköpings universitetssjukhus. Det är värt att jaga sina drömmar.

Läs mer om projektet i min portfolio
Läs reportaget i Corren

Ett litet smakprov ur En herrklubbs bekännelser

GRILLAD HOBOKEN PIZZA

Hooboken Pizza and Beer Joint ligger på Garnet street i hjärtat av Pacific Beach i San Diego. Det var på det här haket som jag blev förälskad för första gången. I något som ursprungligen kommer från Hoboken, New York. Den amerikanska pizzakulturen. På Hoboken pizzeria avslutade jag många stökiga nätter med att sätta tänderna i en nygräddad pizza. Pizzerian låter gästerna skriva meddelanden på endollarsedelar och fästa dem med lim på väggar och i tak.

I dag sitter där lätt 10 000 dollar på väggarna. Jag fastnade för vad jänkarna kallar ”italian sausage”. Länge var det högst oklart vad det var för korv jag åt. Men sju år senare satte jag tänderna i en färsk chorizo. Minnena från USA-nätterna och alla pizzor på Hoboken exploderade över mina lyckliga små smaklökar. Redan samma helg började jag att experimetera fram Hobokens signaturpizza. Min pizza grillas på sten på kolgrill, men det går bra att baka pizza i vanlig ugn också.

Ingredienser, fyra pizzor

 • 50 g färsk jäst
 • 2 tsk socker
 • 1 tsk flingsalt
 • 0,5 dl olivolja av en bättre sort
 • 3 dl ljummet vatten
 • 7 dl Manitoba Cream eller vetemjöl special. Mjöl med hög proteinhalt!
 • 6 st färska chorizokorvar
 • 1 grön paprika
 • 1 paket buffelmozzarella
 • 1 rödlök
 1. Gör en enkel tomatsås till pizzan.
 2. Blanda jäst, socker, olja och 37- gradigt vatten i en bunke. Sedan ner med saltet.
 3. Rör ner i mjölet, lite i taget, tills du får en fast och elastisk deg. Spara lite av mjölet till utbakning.
 4. Spänn över plasfolie över bunken och jäs pizzadegen i cirka 25 minuter.
 5. Dela degen i fyra bitar och baka ut dem med kavel på mjölat bakbord. Snurra dem lite i luften om du vågar.
 6. Sätt på grillen på minst 300°.
 7. Stryk ett tunt lager med din tomatsås över pizzorna. Toppa med buffelmozzarella, grönpaprika, rödlök, färsk chorizo enligt bilden till höger.
 8. Grädda i kolgrillen på 300 ° tills pizzorna fått fin färg.
 9. Temperaturen måste upp över 300° för att pizzan ska bakas på rätt vis. Men det går att baka i ugnen också. Max temperatur och vakta noga så att pizzan bakas underifrån och inte blir för hård.