Att knyta en fluga kan verka hopplöst svårt till en början. Men i grund och botten bygger det på samma teknik som när du knyter skorna. Följ min superenkla guide till hit man knyter en handknuten fluga. 

Att bära en handknuten fluga är väldigt elegant. Flugan ska vara lite osymmetrisk och charmig. Att bära en clip-on fluga är inte speciellt gentlemannamässigt och dubriskerar att framstå som lat och osofistikerad. Så investera i en snygg knutfluga. De kostar ett par hundralappar men håller å andra sidan livet ut. Följ den här steg-för-steg-guiden till att lära dig att knuta en fluga själv. 

Sex steg för att knyta en fluga – en guide

Hur man knyter en fluga steg 1

Gör en enkel knut på flugan där du låter ände A bli 3 centimer längre än B.

Hur man knyter en fluga steg 2

Håll borta ände A samtidigt som att du formar B till en fluga genom att vika kanten och lägga den över din första knut. Håll kvar i snibben i ände B.

Hur man knyter en fluga steg 3

Utan att släppa ände B – hänger du över A vertikalt.

Hur man knyter en fluga steg 4

Byt hand och håll fast knuten, ände A och ände B med andra handen. Vik sedan A över sig själv och håll kvar i änden av snibben.

Hur man knyter en fluga steg 5

Nu till det svåra 🙂 Tryck igenom den vikta änden A genom öglan bakom snibben B. Det påminner om hur du gör med skorna. (Detta är krångligaste med att knyta en fluga men det finns ett smart trick i videon nedan som gör momentet superenkelt.)

Hur man knyter en fluga steg 6

Spänn till din fluga och eftersträva en estetisk jämnvik. Rätta till. Snygga till. Kom ihåg att det ska se ut som du gjort den för hand. Grattis nu har du knutit din fluga själv och kan nu använda händerna till att hålla i en cocktail och hälsa på folk när du minglar.

Ett hemligt supersmart trick för att knyta en fluga enkelt och snabbt

Filmen följer min guide för att knuta en flugafram till cirka 46 sekunder in i filmen. I steg fem kan man istället klämma ihop snibbarna på flugan och dra de åt sidan så att det blir enklare att få in den sista snibben. Rätt genialiskt i sin enkelhet. Det är detta smarta trick som gör att jag har en felfri fluga varje gång. Som grädde på moset bjuder jag på några exempel på mig själv iklädd handknuten fluga! ??

Sist men inte minst så får du får aldrig knäppa upp flugan före klockan tolvslaget. Jag vet det är svårt efter ett par dry martings men det är som att sätta slipsen på huvudet. När klockan blivit midnatt och det  väl är dags är det en underbar känsla.

Glid i frid!

Alexander Åkerberg