Veckans infografik: Hur googlar man?

För mig är det verkligen en konst att googla. Jag googlar tydligen 32 gånger om dagen i genomsnitt. Nästan 60 000 googlingar på fem år har det blivit 😂 Men trots att de flesta av oss använder Google dagligen är det få som förstår sig på hur sökmotorn egentligen fungerar. Det är naturligtvis en välbevarad hemlighet och  google affärsidé; samla all världens information och gör den sökbar.

Om du googlar är veckans infografik verkligen något för dig. Den innehåller några konkreta tips på hur du kan optimera din egen googling. Men infografiken fokuserar mest på den rent tekniska aspekten av sökmotorn så jag tänkte komplettera det med lite mjukare tips för hur man googlar. Har är mina tips för att bli en duktig googlare:

Tips på hur man googlar

Googles autocomplete är ibland lustig

  • Skriv inte in www.google.se. Googla direkt i adressfältet – det fungerar i alla stora webbläsare.
  • Stavning är inte viktigt. Google är extremt bra på ord.
  • Tänk dig in i avsändarens språk. ”Jag har ont i huvudet” är inte samma saks om ”Jag har huvudvärk”.
  • Vi söker ofta på problem (eftersom vi inte känner till lösning än). Något som är bra att tänka på den som bygger hemsidor…

I grund och botten handlar det om att definiera sitt problem och formulera det till en fråga. Exempelvis: ”- Jag vet inte hur jag sparar bilden i det format som tryckeriet vill ha ?”

  1. Försök formulera problemet i en mening.
  2. Använd specifika ord och var konkret. Är det i Indesign CS4 eller Powerpoint for mac 2011 – inkludera det!
  3. Använd om möjligt engelska när du googlar. Det är naturligtvis mer utbrett än svenska och kan därför leverera bättre träffar.
  4. Behöver du någon som visar dig hur man gör – lägg till youtube efter söksträngen

Efter efter ovanstående process ställs frågan nu om till Google:  ”How to save a photo for print in Photoshop CC youtube”. Första träffen är en instruktionsfilm på hur man gör. Bingo!

Tips på att få andra att googla

Låt mig googla det åt dig

När kollegor kommer till mig med ett problem eller en fråga så brukar jag ibland lite drygt fråga hur länge de har googlat på det. Vill du dra det lite för långt kan du alltid retas med dina kollegor genom att använda ”Let me google that for you”  en webbplats som googlar åt dem. Hysteriskt kul men inte så populärt hos mottagaren – men det är ett effektivt sätt att få igång personer att komma igång med att googla!

Glöm inte – Google är din vän.

Trevlig helg!

Alexander

By | 2017-02-03T13:05:57+00:00 september 4th, 2015|Kategorier: Infografik|0 kommentarer

About the Author:

Alexander Åkerberg brukar beskriva sig som både digital och analog. Med ena foten i traditionell gammelmedia och den andra foten i den digitala mediedjungeln. Han har erfarenhet av allt ifrån webbutveckling, sökmotoroptimering och native- annonsering till copy, PR och trycksaksproduktion. Han har arbetat som webbredaktör under flera år. Idag arbetar han som kommunikatör på Linköpings universitet.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.